Pengaruh Koordinasi Mata Tangan Terhadap Gerak Dasar Dalam Permainan Bola Kasti (review literatur)

ABSTRACT

This thesis with the title "The Effect of Hand Eye Coodination on Basic Movement in the Literature Review Castle Ball Game" was written by Martinus Maring Ulin, NIM 1601150042.
The research in this study was motivated by the mistakes of grade III students at SDI Kelapa Lima 1 Kupang, while doing punches, throws, and catches in the game of baseball during the teaching and learning activities of throwing catch balls regarding hand eye coordination.
The formulations of the problems in writing this thesis are (1) Is there an effect of hand eye coordination on basic movements in baseball games? (2) Banga how to improve hand eye coordination in baseball games?
In this study, the articles that are searched are using Google Scholar data. Screening is done from the results of tracking research articles that have been published and published. The period of publication of articles is limited from 2010 to 2020. The criteria for inclusion that are applied are (1) Only journals that use the experimental method. (2) Only journals whose research population is Elementary School education.
The results of this study obtained 3 journals that: (1) Using the same method, namely the experimental method. (2) The population is at Elementary School level (3) The results of the research show that there is an increase in this research. (4) The conclusion of the research has a positive impact. (5) Have the same goals as the author (6) The research year starts from 2010-2020.

Keywords : hand eye coordination, basic movement, baseball game, experimental method, elementary school level.

ABSTRAK

Penelitian ini dilatar belakangi oleh kesalahan-kesalahan siswa kelas III di SDI Bertingkat Kelapa Lima 1 Kupang, disaat melakukan pukulan, lemparan, dan tangkapan dalam permainan bola kasti ketika kegiatan belajar mengajar lempar tangkap bola mengenai koordinasi mata tangan.
Rumusan Masalah dalam penulisan skipsi ini adalah (1) Apakah ada pengaruh koordinasi mata tangan terhadap gerak dasar dalam permainan bola kasti?(2) Bangaimana cara meningkatkan koordinasi mata tangan dalam permainan bola kasti?
Dalam penelitian ini atikel yang dicari mengunakan data Google Scholar.Penyaringan dilakukan dari hasil pelacakan research atikel yang telah diterbitkan dan dipublikasikan.Rentang waktu terbitan artikel dibatasi dari tahun 2010 sampai dengan tahun 2020.Kritria inklusi yang diterapkan adalah (1) Hanya jurnal yang menggunakan metode eksperimen. (2) Hanya jurnal yang populasi penelitiannya jenjang pendidikan Sekolah Dasar.
Hasil penelitian ini memperoleh 3 jurnal yang : (1) Mengunakan matode yang sama yaitu metode eksperimen. (2) Populasinya dijenjang Sekolah Dasar (3) Hasil penelitiannya menunjukan ada peningkatan dari penelitian ini. (4) Kesimpulan penelitiannya berdampak positif. (5) Mempunyai tujuan yang sama dengan penulis (6) Tahun penelitian mulai dari 2010-2020.

Kata Kunci :Koodinasi mata tangan, Gerak dasar, Permainan bola kasti, Metode Eksperimen, Jenjang Sekolah Dasar.

Martinus Maring Ulin - Personal Name
YUDABBIRUL ARIF - 199011062018031002 - Dosen Pembimbing 1